Wednesday, 9 April 2014

Braces: Sabarlah untuk Chantek !

BRACES !! Yaa..beauty is pain ..erkkk..
This entry nak cerita sikit pasal pengalaman saya berBraces ni. Niat untuk berBraces ni dah lama sebenarnya, sejak awal tahun lepas. Tapi disebabkan ongkos nya yg asik x cukup je, so terpaksa la di tunda2. Actually, duit tu ada je tp sbb x paksa diri utk korbankan duit for braces ni tu yg jadi asik tertangguh je. Sehinggalah satu ketika iaitu December 2013, sy bertekad nk pasang jugak braces ni.

Actually at this date baru 3 bulan lebih sy berBraces ni. Sepanjang 3 bulan lebih ni, sy nk cerita in details about the progress. Here we Go !!

*Langkah-Langkah Untuk BerBraces*

Since ni bende baru you all nak buat, so haruslah kite mengGoogle2 dulu kan pasal braces ni. Procedure mcm mana, kos nye berapa, klinik mana ok, mana x oke dan bla bla bla. So do I. Sebelum decide nk berBraces ni banyak giler blog sy terjah sbb nk tau mcm mana kekdah nye an. For my case, sy survey2 and memilih untuk buat braces dengan Klinik Suria, Kajang. Kenapa? Sebab banyak yg sy google2 kt blog2 ramai gak yang kate Klinik Suria ni murah. 

So then weekend (December 2013) tu sy pergi la ke Klinik Suria untuk consult dengan doctor pasal Braces nih. So doctor check2 gigi sy and he said that i need to cabut 4 batang gigi !! Erkkkk (actually x terkejut sgt pon sbb mmg mostly kne cabut 4 btg kn. Hehe) And harga nya is RM4000. Downpayment RM1500, and the rest 2500 boleh bayar monthly setiap kali appointment. Monthly boleh bayar RM100 - RM200, ikut suka u ols. Huhuhu. Owh, btw RM4000 ni TIDAK termasuk X-ray, cabut gigi, tampal, retainer, scalling dan lain2 tu ye. Ia hanya utk BRACES semata-mata. Setelah selesai consultation tu, doctor akan bagi satu form X-ray. Since Klinik Suria ni xde servis X-ray, so sy kene bawak form to ke klinik gigi lain yg ada wat servis X-ray. Staff Klinik Suria ada suggest untuk buat X-ray kat Klinik Chuan & Wan, katenye situ murah RM150. Klinik Chuan & Wan ni pon dekat je dengan Klinik Suria.

So, setelah selesai consultation tu, sy pon balik la rumah semula untuk buat final calculation. Hahaha. Akhirnya decide, masuk je gaji hujung bulan ni (December) terus nak byr d/p and pasang braces !! Yeayhhh semangat berkobar sangat !! Hahaha.

Ni la rupa my gigi awal2 pasang braces bawah. Bengkang bengkok. Braces atas tu da sebulan. (Belum cabut gigi)

So then, 4 January 2014 sy terus ke Kajang. Mula2 saya ke Klinik Chuan & Wan untuk buat X-ray. Tanya2 harga berapa, tetibe receptionist tu bagitau X-ray RM170. Errkk, cam pikir org Klinik Suria tu tipu ke.. Hisyh..Tapi xpelah, duduk je la kan tunggu sambil belek2 info2 yg ditampal di dinding klinik tu. Zapp baru ternampak ada notis mention Effective 2014 harga X-ray dinaikkan ke RM170. Patut laa..Rugi aku x g 4 hari sebelumnye.. Huk3.

Selesai X-ray di Klinik Chuan & Wan, saya terus ke Klinik Suria bersama2 cash RM1500 & X-ray tersebut. Yeahhh semangat ko jah !! Hahaha. Fyi, Klinik Suria ni jenis x amik appointment, just walk in. So kalau ramai org mmg kene tunggu la kan. Tunggu punye tunggu, sampai la my Turn. Giler cam excited n neves time tu. Terlintas di pikiran, betul ke tindakan sy nk melabur riban2 untuk gigi nih. Hahaha ! Tp mengenangkan untuk gigi yg tersusun n cantik teruskan jugak lah. Huhuhu.

So hari tu jugak saya serahkan downpayment RM1500 dan doctor belek2 X-ray gigi sy tu and explain kondisi gigi saya and tunjukkan gigi yg mana yang akan di cabut. Saya time tu just 'Haaa' 'Ye' kan aje. Hahaha. Lepas doctor explain tu, die terus pasang braces di gigi atas sahaja. Agak cam pelik jugak, kenapa x pasang Braces atas & bawah. Doc tu kate pasang dua2 risau gigi cramp nanti, sbb x biasa kan. Time rasa frust jugak..Ikut hati nk je suruh pasang atas bawah terus, cepat sikit lurus kan. hahaha.. Tp redha je la, die kn doktor ikutin aja. Huk3. So braces gigi bawah akan dipasang on next appointment.

Ni gambar terbaru (10/04/2014) Yeayyy !! (Dah cabut gigi 4 batang)

Okay, pengalaman pasang braces..mula2 tu rasa janggal la kan, sbb ada bende baru dalam mulut tapi tak rasa sakit langsung. Tapi bila masuk hari kedua, maaa aii, sakit nok gigi ai. Nak makan pon susah, rasa mcm nak tercabut gigi tu. Dalam seminggu jugak la saya makan bubur and mknn lembut2 je. After a week tu da boleh menguyah mcm biasa, cuma gigi depan mmg sy x guna langsung la, sbb still rasa sakit/x kuat. After 2 weeks sy ke Klinik Suria semula untuk pasang braces gigi bawah pulak. So bile da pasang baru lagi, berulang la balik kn kesakitan nye. Another 1 week pulak makan bubur je. Huhuhu.

Ni gambar perbandingan Month 1 & Month 3 ^^

Bile nak kene CABUT GIGI ??
Okay, di Klinik Suria ni doc stated gigi akan di cabut selepas 2bulan pasang braces. Hmm lama kan. Lama bagi org yg sentiasa nak cepat tersusun mcm saya ni. Huhuhu So dalam bulan March tu sy kembali ke Klinik Suria untuk cabut gigi. Seram? Takde lah, semangat untuk ber Braces telah mengatasi ketakutan. Hahaha. So first week of March tu sy cabut 2 batang gigi, gigi sebelah kanan atas & bawah. The following next week sy ke Klinik Suria lagi untuk cabut lagi 2 gigi sebelah kiri atas & bawah. Time ni jugak doctor pasang separater kat gigi garham kiri kanan atas bawah. Doctor kate, hujung bulan da boleh buang separater n pasang band ring ! Yeayy !! So next appointment is 01 April 2014 !

Haa nilah yg dinamakan separater. Fungsinya adalah utk merenggangkan antara gigi so then senang la nk masukkan band ring kat gigi tu.

Pengalaman cabut gigi??
Actually takde la sakit pon, sbb die da bius kan. So seriusly mmg tak sakit. Yang sakit pon time die inject gusi, tu je. Tak tau la die inject ape, bius kot. Huuu. But the most important is, kene la jaga sikit gigi tu supaya darahnya berhenti mengalir. Petuanya, habiskan kapas yg diberikan oleh staff tu, jangan kumur terlalu kuat. Jangan usik gusi yg berdarah tu dengan jari atau lidah. Jangan makan selama 4 jam selepas cabut gigi tu. Byk kan minum air sejuk, bagus utk keringkan darah. Jangan minum air panas and makan makanan pedas.

01 April 2014, sy ke Klinik Suria lagi untuk cabut separater and pasang band ring dan jugak tukar getah mcm biasa lah. Yang x bestnya time ni doctor just cabut separater gigi bawah je. Haihhh. Ingatkan nk buat atas bawah terus. Doctor ni kenapa la x buat semua je sekali gus. Sy ni kuat la..boleh je tahan ape jua kesakitan melanda. Hekkkk3. Tp xpe la, ikut je la rentak doctor tu. Katenye next month buat untuk gigi atas pulak. But I said 'Alaa, paling cepat bile boleh doctor?'. Doctor kate 'Ok, next 2 weeks la awak datang balik'. Errr sy nk mengesel lagi 'Kalau sy wat next week x boleh ke' lambat pasang band ring tu nt lagi lambat la gigi saya nk lurus. Hukhukhuk..Last2 doctor kate, ikut awak la.. Hahaha.

Band Rings. Dipasang di setiap satu graham kanan kiri atas bawah!

Entry ni ditulis pada 09 April 2014, pada ketika ini saya x pergi lagi Klinik Suria tu utk cabut separater ni. Bukan ape, bile pikir2 balik, baik tunggu 2 minggu boleh die cabut separater ni and tukar getah sekali. My bad, on last appointment sy mtk getah color blue. baby blue. Eiii x cantik la di mata sy ni. Nak getah color grey semula. Yeahhh !! So next appointment sy akan kesana ialah next week - 13 April 2014 !!

Upss lupe nak cerita ape progress nye, ada perubahan tak?
Yerr..ada perubahan. Gigi atas dan bawah yg berlapis ni dalam dua bulan dah tersusun. Skrg cume menunggu gigi2 depan ni ditarik ke belakang dan memenuhi ruang gigi yang telah dicabut aritu. So then, kurang la sikit kejongangan !! Hahahaha. No, actually sy bkn jongang pon, tp gigi atas ni ada sikit terkedepan lah. Siki je okayh ! Huhuhu.

Kira-kira Kos Rawatan Braces Klinik Suria:
Down payment: RM 1500
Cabut Gigi: RM 80 x 4 = RM 320
Tampal Gigi: RM 80 x 1 = RM 80
Scaling: RM 80 x 1 = RM 80 
Total? Kira sendiri ! Huhuhu.

Seperti di atas ni lah harga yg sepatutnya di bayar. Tp sebenarnya saya telah mengambil pakej braces terus dr Klinik Suria tu. Harganya RM 5000. Harga ni termasuk semuanya (cabut, scaling, retainer dll) kecuali X-ray, Tampal gigi and Hal sakit perit Gigi Bongsu. Scaling akan dibuat 6 bulan sekali. Sy tak tau la harga RM 5000 ni berbaloi ke x, tp dah kat kaunter time nk byr D/P tu staf tu kate doc advice amik pakej ni, sy pon setuju je lah. Layannn Zzzz..

Pstttt..tak sabar menanti gigi yang tersusun kemas, baru lah boleh senyum seselumbernye. Hikhikhik ! =p

K Bai ~ ^^


5 comments: